Vleesetende plant: Nepenthes,
Als heel klein plantje gekregen...
Op zolder is het in de winter meestal warmer dan ergens anders in huis. Dus een ideale plek voor deze plant. In de zomer kan de temperatuur bij mij op zolder al snel boven de 30 graden oplopen. Dat is alleen maar gunstig voor deze vleeseter, als de potgrond maar vochtig blijft, is er niks aan de hand. Regelmatig (liefst elke dag) even besproeien met een plantenspuit (regenwater!), is zeker aan te bevelen. Door de positie van het zolderraam, bevind de plant zich alleen in de ochtenduren heel even in direct zonlicht. Het is ook belangrijk om lang directe zonnestraling zoveel mogelijk te vermijden. De plant heeft ook veel licht nodig, dus niet in een donkere hoek plaatsten.
Het totale gewicht is best wel aanzienlijk, zeker omdat de wortels van de plant wel de ruimte moeten krijgen. Regelmatig verpotten naar een steeds grotere pot was nodig, met een gewichtstoename als gevolg. Daarom hangt alles aan een grote haak die ik in een nokbalk gedraaid heb. En daaronder ter ondersteuning, een tafeltje.
GEEN kraanwater maar regen of demi water geven. Dit is cruciaal ! Ik zie in tuincentra dat ze dit soort planten wel kraanwater geven. Met als gevolg dat op termijn de plant zeker dood zal gaan. Ook kelken niet bijvullen met water! Dat doet de plant zelf. Altijd de aarde nat houden, maar niet kopje onder zetten. Het is geen aquarium plant!
Als de plant uit zijn pot groeit. moet je verpotten met de juiste mengverhouding van diverse soorten zand en oase. (Googelen!) Niet te veel voeren met insecten, anders sterven de bekers af. Regelmatig knipte ik de dode en afgestorven stukjes weg, en zie wat het met de jaren geworden is!
De hoogte van mijn vleesetende plant, inclusief pot, is bijna 2 meter geworden!
Mijn "kindje" zou in een jungle kas van een dierentuin niet misstaan, toch?
Paprika plant
Geweldig!
Nooit geweten dat een paar zaadjes van een zelf gekochte paprika uit een supermarkt, dit tot gevolg kan hebben. Ik heb de zaadjes eerst nat gehouden in een bakje potaarde op zolder. Toen de plant uit het bakje begon te groeien, deze direct in een veel grotere pot verpot en buiten gezet. Het resultaat is overweldigend! Takken breken wel snel af door het grote gewicht van de paprika's. Dus goed ondersteunen.! Als het weer maar mee zit! De zon is wel nodig en een paprika plant heeft best wel veel water nodig. Dat is een belangrijke factor...
En o ja; ze waren nog lekker ook ! 😊
En dan is er ook nog mijn tuintje.
Een heel klein plekje op deze aardbol waar je heerlijk je familie en vrienden kan ontvangen. Maar ook om een stukje natuur in stand te houden. In mijn directe omgeving zie ik tuinen die veranderd worden in tegel paradijzen. Lekker gemakkelijk... Dat wel. Maar dat heeft ook veel nadelen. Bij overvloedige regenval kunnen de riolen het niet meer aan, en is er daardoor ook te weinig grond om het water in weg te laten zakken. Zelfs de gemeente waarschuwde hiervoor... Gelukkig doen veel mensen het op dit vlak wel goed. Ik heb onlangs één, en in de achtertuin, 2 krentenbomen laten plaatsen.
Ze zijn al een kleine 3 meter hoog. en kunnen uiteindelijk boven het huis uit gaan groeien.
Mijn reden om deze bomen te plaatsen is schaduw en het tegengaan van CO2 uitstoot. Een kleine bijdrage aan een beetje schonere lucht is toch ook mooi mee genomen. Heb je alleen maar tegels om je huis heen liggen (die heb ik natuurlijk ook, maar wel beperkt!), zal het in de zomer veel langer duren voordat je omgeving, en daarmee ook je huis zelf, zal gaan afkoelen.
De Hortensia's en stokrozen die in de voortuin staan doen het ook dit jaar weer erg goed. Linker foto onder; het linker gedeelte is van mijn, overigens wel heel aardige buurman, een echt "tegelparadijs" geworden.
De achtertuin, is een echt klein paradijsje. Ik heb geen vijver maar wel een aantal schalen met water onder de hortensia's geplaatst. En nu heb ik kikkertjes in mijn tuin rondlopen! Geweldig toch? Ook achter het tuinhuisje heb ik allerlei houtjes, bakstenen, lege bloempotten (op zijn kop) e.d. opgeslagen. Het is er één groot insectenhotel. Verder staat er een grote regenton in de voor- en twee in de achtertuin. Vorig jaar heb ik een lage beukenhaag tussen onze tuinen geplaats. Hopelijk slaat het aan.
Hele jonge Olea europaea, olijfboom.
Twee kleine coniferen, die ik aan de zijkant van de voortuin als een stukje erfscheiding heb geplaats, slaan heel erg goed aan.
De hoge heg in de voortuin geeft schaduw en voorkomt verbrande Hortensia's.
Op de middelste foto hierboven, zie je een stenen bloempot tussen de coniferen (op zijn kop geplaatst) staan. Dit heeft een reden. Ik heb onder de pot met een grondboor een gat geboord van zo'n 30 cm diep. Dit doe ik bij al mijn grote tuinplanten en bomen.
Met water moet je, zeker met een hittegolf, zuinig zijn. Er kan een tekort van ontstaan en het scheelt ook nog eens geld als je minder en zeker ook in combinatie met regentonnen, water gebruikt. Als ik nu de planten water geef giet ik alleen in de gaten en plaats de bloempotten terug. Je bewaterd dus vlak bij de wortels. Dat scheelt veel verdamping en zo verspil je ook nog eens minder water!
Het volgende voordeel om dit zo te doen is dat de rest van de tuin geen water krijgt, en scheelt onkruid wieden. Hoera!!! Met de tijd zakt zo'n gat wel een beetje in en dan loop ik alles met de grondboor nog een keertje na.
En als laatste voordeel heb ik ontdekt dat aan de binnenkant van de bloempotten ook slakken zich verzamelen. Die zijn dan weer gemakkelijk te verwijderen.
Uitzicht op mijn achtertuin. Met rechts (buiten) een afscheiding van boomstammen. Deze dient ook als insectenhotel.
Op de voorgrond (binnen) staat een grote cactus en is zo'n 35 cm hoog. Hij moet één maal in de twee weken water krijgen. En in de winter bijna niks, En nu ben ik in de verwarring... Via internet heb ik deze cactus opgezocht en er zijn hiervan 3 soorten bekend.
- Ferocactus emoryi subsp. emoryi
- Ferocactus emoryi subsp. covillei
- Ferocactus emoryi subsp. rectispinus En natuurlijk lijken ze allemaal sprekend op elkaar... Ik moet het maar eens aan een kenner vragen...
Overdekt zitje in de achtertuin. Een echte must. Daar is al heel wat met gebruik van de de bakplaat gegeten. Het scheelt stank, vetaanslag en warmte in huis,
Reactie plaatsen
Reacties