Metaal detectie

 

Mijn oude metaaldetector, een C. Scoop 770 uit 2001, heb ik nu maar eens eindelijk vervangen voor een Deus V5. En dat scheelt! Mijn oude detector werkt nog prima, maar het gewicht, de lage gevoeligheid en de vaste hoofdtelefoon ingang, maakt het werken met deze oude detector een stuk moeizamer. 

 

Gemiddelde vondsten in een weiland, met mijn oude detector, op één uitzondering na dan. Een fallus achtig object, waarvan ik de fabrikant heb kunnen achterhalen... Het bleek een trekhandvat van een heel oude landbouw machine te zijn geweest... Eén van hun medewerkers kon hem determineren, en ze vonden het zo leuk dat ze het in hun vakblad hebben laten zetten. 

De Deus is echter een heel ander verhaal. Hij is veel gevoeliger en compleet digitaal, licht in gewicht en alles is draadloos. Geen gedoe meer met een hoofdtelefoonsnoer dat met graven steeds probeert om tussen jouw schep en de grond te kruipen. Heerlijk, dat draadloos gebeuren! De schijf bevat ook een zender die draadloos verbonden is met het bedieningspaneel, De gevoeligheid is subliem af te stellen. En in combinatie met mijn pointer kan ik vanaf nu een metalen ringetje van zo'n 5 mm al vinden. Daar had mijn vorige detector echt overheen gekeken. 

 

Mijn eerste "uitprobeer"  zoektocht op een weiland in Eemnes. En met toestemming van de grond eigenaar natuurlijk. De nieuwe detector werkt echt perfect. Eigenlijk heb ik alleen nog maar een hond nodig die een gat voor mij graaft !

Ik moet mijn detector nog wel goed afstellen, hij vind letterlijk alles, en dat is natuurlijk niet zo fijn zoeken. Heel veel metaal afval, maar ook een prachtig groot hoefijzer gevonden.  Dit voor het "geluk" afgeven aan de landeigenaren, wat direct opgevolgd werd met een bak koffie en overheerlijke koek! 

 

Nog even een belangrijk verhaal over metaaldetectie als hobby.

 

Het is van groot belang dat je weet dat je met een detector niet overal in de openbare ruimte mag gaan zoeken. Daar zijn in Nederland regels voor opgesteld. Dat kan verschillen per regio en dat staat in de (lokale) gemeentelelijke APV aangegeven. Onlangs heb ik de gemeente Huizen ( 't Gooi ) aangeschreven voor een vergunning, om te mogen zoeken in de openbare ruimte van deze gemeente. Ik kreeg al snel een reactie. De betreffende ambtenaar van vergunningen gaf mij te kennen dat er in deze gemeente geen artikel in de APV is opgenomen betreffend metaaldetectie.. Echter werd mij wel te kennen gegeven dat ik mij  in deze aan de landelijke richtlijnen moest houden, en aanwijzingen van toezichthouders moet opvolgen. Verder mocht ik de betreffende ambtenaar als contactpersoon opgeven, als er door andere personen vragen zouden worden gesteld. Dat was tenminste duidelijk!

 

Dus geen AVP beleid in Huizen, althans nu, dat kan natuurlijk met de tijd veranderen... 

 

Maarrrrr.... Dit is geen vrijbrief... Houd je je niet aan de landelijke regels, dan kan het zo maar gebeuren dat dank zij al jouw gegraaf, de (lokale) overheden strengere maatregelen gaan invoeren, of sterker nog, verboden in gaan stellen. Je bederft het dan ook voor je mede zoekmaatjes. Buiten het fijt dat je zelf ook nog het risico loopt dat je detector in beslag kan worden genomen, en dat natuurlijk ook in combinatie zal gaan gaan met een vette boete. En geloof mij, daar zit je echt niet op te wachten. 

 

Even een paar zoek regels.

Gebruik je gezond verstand. Ga niet in de bebouwde kom zoeken, maar ook niet bij monumenten en in mooi onderhouden parken. Ook archeologische plekken en gebieden

(voormalige slagvelden) waar je het risico loopt om oud oorlogsmateriaal te vinden (dat risico loop je natuurlijk altijd!), zijn niet toegestaan.  Alles wat onder de 30 cm ligt, moet je in Nederland laten liggen. Er zijn natuurlijk meer regels, maar dit zijn wel de aller belangrijkste. 

En nu komt het, en waar wij het natuurlijk allemaal voor doen!  Waardevolle spullen vinden!  Die moet je opgeven bij de instanties, of als de vondst op particulier terrein is gedaan, ook bij de eigenaar. In dat geval wordt er meestal een 50 % deal gesloten. Maar ook hier geldt dat je archeologische vondsten moet opgeven bij de instanties! Dit alles is om ons nationaal erfgoed te beschermen. Vind je gevaarlijk materiaal zoals granaten, scherpe munitie e.d. Niet meenemen, maar laten liggen! Waarschuw de instanties, die ruimen het op.  Lijkt mij logisch... 

 

Hoe werkt het verder in de praktijk?

 

Ieder gat dat je graaft moet je weer dichtgooien. In een weiland steek je gewoon een plag en als je klaar bent leg je hem weer netjes terug. Lijkt logisch, maar waarom zeg ik dit ? Omdat het in de praktijk heel vaak gebeurd dat een zogenaamde "hobbyist" allemaal gaten in een weiland heeft lopen graven en deze vervolgens niet dicht gooit. En natuurlijk ook zonder toestemming van de landeigenaar bezig is geweest. Vervolgens belt er een goed bedoelende metaaldetector hobbyist bij zo'n boer aan om te vragen of hij mag zoeken op zijn terrein. Geef je te raden wat er dan gebeurt, en je kan dan alleen maar hopen dat hij zijn honden niet  op je loslaat... ! Neem ook oud ijzer mee waar je niks aan hebt. Zo reinig je de bodem en dat scheelt ook weer voor het milieu.  Spaar het op en breng het naar de ijzer container van de vuilstort, of ijzerboer. Krijg je er ook nog eens een paar centen voor terug!

 

Een aanrader;

Wordt lid van een vereniging, zoals ik ook gedaan heb, en wel bij de DDA (De Detector Amateur),

Je krijgt een 2 maandelijks verenigingsmagazine, daardoor wordt je op de hoogte gehouden van vondsten. Maar ook een stukje geschiedenis hierover, en natuurlijk alle mooie verhalen die er bij het zoeken zoal thuis horen. Je kan je eigen vondsten ook laten determineren en er zijn zoekdagen waar je dit ook kan laten doen.  Het is er altijd gezellig, en zo kom je ook wel eens op terreinen waar je normaal gesproken niet mag zoeken.  Dus doen! 

 

En als allerlaatste wil ik ook nog iets aanbieden!

 

Als je vermoed dat er ergens op je (eigen) terrein of landgoed iets bijzonders te vinden is, (of je bent iets heel waardevols verloren op een specifieke plek), en alleen in goed overleg, ben ik bereid om samen met jouw (en een kop koffie met koek) te kijken of er inderdaad iets interessants te vinden is.

Dit geldt niet alleen voor particulieren maar ook voor instanties, bouwbedrijven, overheden en dergelijke. Daarbij zijn de (zoek) spelregels hiervoor, dezelfde zoals hierboven aangegeven. Laat maar een bericht achter. Vragen staat vrij en je bent ten slotte tot niks verplicht! 

 

P.s; in het verleden heeft de politie wel eens een beroep gedaan op onze vereniging om een groot terrein te helpen onderzoeken.  Dit i.v.m. een misdrijf. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.