Aquarium  (tropisch)   

 

Mijn Aquarium is; 85 cm  breed x 35 cm diep x 48 cm hoog. En is voorzien van een bio filter, met ingebouwde verwarming en een led lamp (balk).  Maar ook een CO2 fles voor de bemesting van de planten, is geïnstalleerd. En alles is geregeld met schakelklokken. 

 

Het aquarium is qua biotoop helemaal in balans. En dat mag je best wel een prestatie noemen! Er valt ook heel veel te zien. Vooral vlak voordat de verlichting in de avond uitgaat, zo rond de klok van 22:45.  Dan is het een drukte van belang in het aquarium. Garnalen schieten door de hele bak heen. Groepen slakken kruipen bij elkaar en vissen zijn druk aan het zoeken. Een geweldig gezicht! Het lijkt wel alsof ze weten dat zo de zon onder gaat...

 

Even ter kennisgeving;

De manier van verzorging, die ik hanteer voor mijn aquarium, werkt voor mij erg goed. Dat wil dus niet zeggen dat dit voor ieder aquarium ook zo opgaat. Natuurlijk werkt een ieder  anders. Als je maar de algemene spelregels van het houden van een aquarium in acht neemt, komt het best wel goed. Ik ben geen professional,  maar wel een erg geïnteresseerde amateur. 

De verzorging doe ik één keer per week.     

En daar ben ik erg trouw in. Vissen zijn dieren die ook gevoelens hebben, het is absoluut geen speelgoed!

 

En schepnetje, geknikte schaar, lange pincet en grijpertje, zijn wel handig om te gebruiken.  

 

Hoe ga ik te werk als het waterpeil te veel is gezakt? 

Dan vul ik het aquarium aan tot aan de maximale hoogte van het aquarium met osmose water. Zorg er wel voor dat de watertemperatuur gelijk is aan dat van het aquarium als je bijvult.

En ook dat het waterpeil nooit onder de rand van de deksel komt, zichtbaar blijft, dus. Je kan, als je dit niet doet, op die waterspiegel lijn een kalkstreep krijgen die op termijn niet meer weg te poetsen is. Volgens mijn aquariumdealer krijg je dan strafpunten! Haha! En ze hebben gelijk. Het ziet er onverzorgd en niet mooi uit!

 

Leidingwater.

 

Gelukkig komt er bij mij vrij zacht water uit de kraan, en zonder chloor. Wat erg belangrijk is voor de kwaliteit van het aquariumwater.  Controleer ook wat de kwaliteit van het water is dat uit je kraan komt, en raadpleeg de vakhandel als je geen goed water ter beschikking hebt. Zorg er ook voor dat bij het verversen, het kraanwater zo'n beetje  dezelfde temperatuur heeft als dat van het aquariumwater. Lijkt mij logisch.  

 

Verder houd ik ook een logboek bij. Heel gemakkelijk om alles in bij te houden, en terug te kunnen kijken als er iets fout ging. Zie boven.

Verlichting. 

In mijn aquarium heb ik een LED balk hangen. Voor de juiste verlichting (info) moet je bij de vakhandel zijn. Voor mij was een balk van EHEM voor 126 liter voldoende. Te veel licht is stressvol voor je vissen en geeft ook alg in je bak. Bij te weinig licht worden de bladeren van je planten bruin. Ik beging in het begin de fout om de LED balk in het midden van het aquarium te hangen. Met gevolg dat ik vrij snel algenvorming op de ruiten kreeg. Nadat ik de verlichting achterin had gehangen was dat probleem opgelost. Zorg er ook altijd voor dat je plantengroei bovenin je bak het licht niet te veel blokkeert. Dan zullen de planten onderin je bak bruin worden. Dus regelmatig snoeien is erg belangrijk. 

 

Temperatuur.

Een digitale thermometer leek mij wel handig. Een 26,1 graden Celsius voor de watertemperatuur houd ik als richtlijn aan. In een warme zomerperiode draai ik wel eens de thermostaat in het bio filter iets terug.  Een paar tienden van graden verschil maakt niks uit, maar meer dan 1 graad Celsius naar boven of beneden wel.

Maar ook hier geldt dat de hoogte van de temperatuur wel kan afhangen van het soort aquarium en vissen die je hebt.  

Met onderhoud begin ik altijd met de lange waterstofzuiger, zie rechts (60 cm lang). En waarom? Omdat dit het meeste  roering geeft in het aquarium. Ik heb geen voedingsbodem. De lager gelegen zandlaag zuig ik  (voorzichtig) iets op. Het zand circuleert vervolgens in de stofzuigerpijp en valt dan weer terug naar de bodem.  Alle vervuilende delen blijven achter in het filter van de stofzuiger zitten en het schone water keert  weer terug het aquarium in.  Zo voorkomt je ook bodem rot. Heel belangrijk !

Vervolgens creëer ik met de stofzuiger een paar grote en kleinere heuveltjes. Hierdoor  verdwijnt de vlakke bodem. (zie links). Dit geeft een veel natuurlijker uitstraling van de bodem, en het aquarium als geheel. De vissen hebben op deze manier elke week weer een nieuw gebied te verkennen en om in te wroeten. Met een week zijn alle heuvels verdwenen en is het een vlak landschap geworden...!

 

Vervolgens knip ik alle rotte blaadjes uit de planten en vis ik met het schepnetje de rest van de rondzwervende en drijvende delen weg.

 

Daarna met de schuurspons (zie rechts) aan de slag. Pas op je velletje als je de 2 delen tegen elkaar drukt.! Dat gebeurt met heel veel kracht! Pas ook op dat je geen zand tussen het grove gedeelte van de spons en de ruit krijgt. Dan krijg je krassen! Daarna de schuurspons schoonmaken en uit elkaar laten drogen. 

 

Sommige slakken worden door de bodem verplaatsing bedolven, maar mijn soort zijn echte zandkruipers, dus maakt het in dit geval niks uit. Het gekke is ook dat de slakjes niet achter blijven in de stofzuiger. Ze zijn net iets zwaarder en zakken mee met het zand de stofzuiger weer uit. Elke keer controleer ik ook de inhoud van het stofzuigerfilter, en geen slak te vinden. 

 

Planten en visvoeding.

Kijk uit dat je niet te veel vis- voeding geeft. Als dat gebeurt loopt het nitraat gehalte van het water te veel op en kunnen je vissen doodgaan.

 

Allereerst kan je vloeibare plantenvoeding in het water toevoegen. Zie rechts. Zelden grijp ik naar deze fles. Ik ben hier heel voorzichtig mee omdat ik al een CO2 gastank gebruik. Dat is ook voeding voor de planten. Als het licht uitgaat wordt deze tank ook met een schakelklok ontkoppeld, omdat s' nacht de planten geen CO2 opnemen. Je kan echt heel lang met zo'n tank doen. Langer dan een jaar. Althans met mijn maat aquarium. Met de knop op de tank kan je het gas heel fijn afregelen. Zie links.

 

De CO2 Micro-Pelper, zie links, zit onderin het aquarium en is gekoppeld aan een slang die via een regelklep en klok  naar de CO2 gastank loopt. Aan de bovenzijde van de Micro-Pelper komen de belletje CO2 gas vrij. De aantal belletjes per minuut die vrijkomen zijn erg belangrijk. Voor een aquarium, zoals ik heb, zijn ongeveer 20 minuscule belletjes per minuut of 2 grote bellen nodig, Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid planten en de (sterke) stroming in het aquarium. Wat ik eerst doe is op de gok mijn tank afregelen en kijken hoeveel belletjes er per minuut ongeveer los komen. Dit afstellen gebeurt vertragend. Je ziet dus ook niet direct resultaat als je aan de regelknop van de CO2 tank draait. Maar binnen een paar dagen is fijn afstelling voor elkaar.

 

Als ik daarna denk dat het goed is , pak ik de bus met test strips en controleer de kwaliteit van het water.  Zie links. 

 

Als mijn bio filter verzadigd raakt, loopt ook de stroming in het aquarium sterk terug. Dus daar moet ook rekening mee gehouden worden. En er zijn zelfs nog meer redenen die meetellen, zoals minder zuurstof en toename van vervuilende stoffen in het water. En dan zal er actie ondernomen moeten worden. 

 

Nu heb  je een aardig beeld van wat er in je aquarium zoal afspeelt. En kan je daar naar handelen, mocht er iets mis gaan .

 

Maar ik heb nog een controle systeem in het aquarium zitten.  Die direct afleesbaar is. Zie  rechtsDaar hangt een bol voor een lange termijn test voor CO2. Er zit een vloeistof in die maanden lang meegaat, en zelf bij te vullen is. Heel handig. 

 

BLAUW = te weinig CO2

GROEN = optimaal CO2

GEEL = te veel CO2

Voordeel is zeker dat je aan de kleur direct kan zien of er met je CO2 iets niet in orde is. Nadeel is dat dit systeem wel iets vertragend werkt. 

 

Verder is visvoer natuurlijk van groot belang. Ik gebruik 3 verschillende soorten visvoer en voer 1 x per dag. Maar niet alle soorten voeding tegelijk. Ik verdeel het een beetje over de dag.  Voor de vissen  als hoofdvoeding gebruik ik de bekende; "vlokken". Bijvoorbeeld van Sera,  Zie rechts

 

Daarnaast gebruik ik ook van Sera de "chips."  Deze zijn voor de algeneters, slakken en garnalen. Zie rechts

 

Ook je vissen willen wel eens afwisseling in het eten. Daarom voer ik af en toe van Epaqfood; de "special mix tropical".

Zie rechts.

 

Dit zijn diepvries blokjes ter grote van een kleine suikerklont. Ik knip er altijd één met een tang doormidden, anders is het te veel.  Er zitten allemaal wormpjes e.d. in. Als je het halve blokje tussen je vingers in het water van je aquarium laat smelten, komen de vissen al snel op je af, ze zijn er echt gek op!  

Het bio filter

 

Pas als de kleurvloeistof op is maak ik het bolletje schoon. Doe je dat eerder,  zal je de testvloeistof verliezen. Daardoor krijg je wel een beetje algenvorming op je bolletje. Het is niet anders. 

Vloeistof is bij de vakhandel te krijgen.

 

Bij ieder wekelijkse onderhoudsbeurt voeg ik ook een dopje waterverbeteraar toe. Het zorgt voor de afbraak van schadelijke stoffen en geeft daardoor een betere water kwaliteit.  Zie links

Dus het voer niet bevroren je aquarium in gooien! Als je deze voeding haalt neem dan een vrieszak mee. De strip waar de bevroren blokjes inzitten smelten snel, en zieke vissen wilt niemand. Maar laat je wel adviseren door de vakhandel. De voeding is afhankelijk van de soort vissen die je hebt.

Beginners fout;

 

Toen ik net begon met mijn aquarium, gooide ik bij te veel verdamping er gewoon water bij, om zo op het oude waterpeil terug te komen. Het gevolg was dat na een tijd de hardheid van het water veel te hoog opliep. Dat kon ik gelukkig oplossen door 1/3 tot 1/4 deel water uit het aquarium te halen, en osmose water (vrij van organische vervuilingen) daarvoor in de plaats terug te doen.  Op aanraden van, en te verkrijgen bij, de winkel waar ik alles heb aangeschaft; de Rifwachter te Hilversum. 

 

Het zijn professionals. en daar moet je echt eens een keer naar toe.! Ze hebben heel veel kennis, en waarschuwen ook direct voor misstanden als je iets verkeerds aan het doen ben.  Soms neem ik ook een potje water van mijn aquarium mee. Ze testen het dan direct voor je, en zo krijg je ook meteen goede raad als er problemen mochten zijn. Je kijkt er verder echt je ogen uit! Googelen dus! Ze hebben mij in het hele proces van aanschaf tot waar ik nu ben,  heel goed geholpen. Compliment!  

Daarna uit de bunker weer naar boven, om in een gezellig restaurant na te genieten!

 

Rifwachter Hilversum (035-6858104) of via e-mail (shop@rifwachter.nl) 

 

Tussendoortje:

Als de stroming in het water te veel terugloopt reinig ik alleen het eerste gedeelte van mijn bio filter. Daar zitten een rij sponsjes in die ik eruit haal en dan onder de kraan uitspoel. Het andere gedeelte van het filter laat ik intact! Anders verstoor ik het biologische evenwicht te veel. Ook de spleetjes van de aanzuiging (einde pijp onderin het aquarium) maak ik dan schoon. Daar zitten vaak blaadjes e.d. tegenaan gezogen... En dat belemmerd de vrije doorgang van water. Als je dit doet zet dan wel even je pomp en verwarming uit, ander gaat de pomp ook lucht aanzuigen en als je thermostaat in je biofilter droogvalt gaat hij kapot. Haal ook deze pijp uit het water als je een gewoon filter hebt en de boel wil gaan reinigen. Anders loopt je aquarium leeg. En dat gaat sneller dan je denkt! Het bio filter wat ik gebruik, blokkeert automatisch de watertoevoer als ik het filter eruit haal. Het kost wat, maar dan heb je ook wat!

 

Handigheidje:

Soms verschijnt er ook een dun filmlaagje op het water. Het ontstaan hiervan is mij niet helemaal duidelijk. Eerst zoog ik het weg met een dun slangetje, maar dat koste mij ook veel water en kreeg het hiermee niet helemaal weg. Hier een handige tip van de Rifwachter;  leg er gewoon een bladzijde van een krant op en trek het dan direct weer weg. Als je dit een paar keer doet met steeds een vers blaadje, i s het filmlaagje zo verdwenen.

Het werkt echt 100 % ! 

Wat heb ik voor vissen?

 

Ik heb 2 verschillende soorten garnalen, 2 soorten algeneters, 2 soorten vissen en maar 1 soort slak in het aquarium zitten.  Het waarom over die slak zal later in mijn verhaal heel duidelijk worden.

Hier komen ze.

 

Roodkopzalm (Petitella Georgiae) is een tropisch visje die met name uit Brazilië en Colombia komt.  De reden dat ik deze zalm heb uitgekozen is dat ze in scholen zwemmen. Deze zalm heeft een rode kop en is gevoelig voor waterkwaliteit. Ze verliezen hun felle kleuren als ze zich niet prettig voelen.  Maximum lengte van de zalm bedraagt ongeveer vijf centimeter.

 

Slak etende Slak (Anentome helena ).

 

Ze hebben een grappig klein slurfje die ze vaak als een olifant omhoog steken. Het dieet bestaat uit andere slak soorten. Maar ze eten ook aas en plantaardig afval. Levende planten laten ze met rust. Zelfs zieke of dode vissen en garnalen worden gegeten. In totaal kan de slak zo’n 3 centimeter lang worden. Aan het aantal omwentelingen van de ringen is grofweg de leeftijd van de slak te zien. Hoe meer draaiingen, des te ouder de slak. De vrouwtjes zijn wat groter en grover gebouwd, en de zwarte strepen zijn ook wat breder. Deze slak komt uit  Zuidoost Azië. Maleisië, Thailand en Indonesië. Het zijn met recht echte kleine, maar ook trage "tijgertjes". 

De temperatuur van het water mag voor deze slak tussen de 20 en 27 graden liggen. Ze zijn ook bestand tegen een redelijk groot pH verschil. Zo tussen de 6.0 tot 8.0. De hardheid van het water mag variëren van GH 8 tot GH 15. De slakken leggen per keer één vierkant (!) ei op een harde oppervlak. Zodra de slak uitkomt kruipt deze in het zand. Na 4 tot 8 maanden zijn de slakken volwassen en kunnen ze zich weer voortplanten.

 

**********

 

Algeneter Otocinclus affinis

Soort; harnasmeervallen. (Actinopterygii )

Ze komen uit; Zuid Amerika (Amazone)  en de Orinoco Rivier, Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Paraguay, Peru en Venezuela.

Waarden

pH: 6 – 7,5
dH: 4 – 15
Temperatuur: 20- 25 º C

De meerval kan een lengte bereiken van zo’n 3 à 3,5 centimeter. Het zijn actieve, sociale vissen die altijd op zoek zijn naar voedsel. 

Voeding

Voornamelijk, algen, planten en groenvoer. 

 

**********

 

Hemigrammus Rodwayi

Herkomst is Brits Guyana
Maximale grote: ongeveer 4,5 cm
Temperatuur: 24-28 Graden Celsius. 
pH: 6.5-7
Het is een vredelievende, actieve vis die ideaal is voor een gezeldschapsbak. Het mooie aan deze vis vind ik dat ze zich in scholen verplaatsen en ook optrekken met de roodkopzalm.  Het aquarium moet niet te veel beplant zijn en helder verlicht.
Droogvoer is oké.

 

**********

 

Cor Paleatus

 

Deze algeneter is zeer robuust en zijn redelijk bestand tegen uiteenlopende waterwaardes. Het zijn actieve visjes die de hele dag door op zoek zijn naar voedsel. 

De mannen zijn kleiner dan de vrouwtjes. 

Voeding; het is een alleseter, droogvoer en andere diepvries soorten worden gegeten.

Dit is een vreedzame vis, maar heeft wel een beetje giftige stekels. 

Die kunnen ontstekingen veroorzaken als er eentje in je huid achter blijft. 

Dit zijn echte wroeters en egaliseren al mijn heuveltjes op de bodem van mijn bak.

 

**********

 

Ik heb twee soorten caridina japonica garnalen in het aquarium zitten. 

Ze verschillen iets in grote.

 

Waterhardheid van 2° tot 20° dH en temperaturen van tussen de 23° en 27°C kunnen ze aan.  De waterwaarden moeten vooral één ding zijn: constant. De garnalen verdragen flinke schommelingen niet goed, en ze houden van zuurstofrijk water.

Zijn vredelievend,  en hebben een niet al te felle verlichting nodig. Je kan de garnalen bijvoeren met algentabletten of ander algenvoer, zoals voor meervallen verkrijgbaar is. Ook ander voer, zoals vlokken- en bevroren voer, zelfs klein levend voer eten ze graag. Algen mogen ze echter absoluut niet missen, want die zijn de hoofdvoeding van de garnalen. Als ze goed verzorgt worden kunnen ze 6 tot 8 jaar oud worden. 

Planten: 

 

Mijn waterplanten groeien vaak veel te goed, en dan moet je er voor zorgen dat er genoeg licht op de bodem valt.  Dat is best belangrijk. Daarom zorg ik er altijd voor dat te hoge planten, die hun stengels al drijvend op het wateroppervlak verder laten groeien, gesnoeid worden.

Laat het licht door!

Anders groeien alle planten bovenin goed en onderin worden de bladeren bruin. 

 

Als laatste heb ik een lijstje gemaakt van de belangrijkste waarden die er bij het verzorgen van een aquarium nodig zijn. In de praktijk heel handig om te hebben, omdat je dan in één opslag kan zien wat er mis is met het aquarium. En je er dan ook direct naar kan handelen.

Ik heb het geplastificeerd en op mijn aquarium liggen. 

Kopieer het gerust!

 

SPELREGELS / VERZORGING AQUARIUM

 

NO

Nitraat

Voedingsstof

planten.

Gezonde waarde is  minder dan 0,3 mg/L Max; 0,5 mg/L

Te hoge nitriet waarden is giftig voor vissen. Ontstaat bij afbraak uitwerpselen. Filter maakt hier nitraat van, wat weer door de planten wordt opgenomen. Te hoge NO2 waarde?

- Dood materiaal weghalen.

- Niet te veel voeren.

- Ververs 1/3 van het water met osmose water. Nooit filter schoonmaken bij te hoge NO2 waarden. Bacteriën zijn nodig voor de omzetting naar nitraat!

 

NO

Nitraat

Voedingsstof voor de  planten

Biologische reinigingsprocessen

Te hoge waarden zijn giftig voor vissen.

Nitraat ontstaat ook uit voer en uitwerpselen van de vissen.  Er ontstaat  ammonium en veroorzaakt ook algen groei.

 

KH, dH, pH

Carbonaat

Hardheid water

Gezonde waarde is tussen 4 en 10.

De belangrijkste waarden voor het aquarium (opgeloste calcium en magnesium).

 

KH te laag? pH te laag?

Water zal verzuren. Ga naar de winkel en haal hiervoor een middel.

KH te hoog? pH te hoog?

Slecht voor de vissen. Deel water vervangen door Osmose water.

 

GH

Te veel of te weinig mineralen.

Gezamenlijk hardheid van het water.

Waarde te hoog? Hardheid te hoog!

Waarde te laag? Hardheid te laag!

Waarde tussen 6 en 10 is goed.

Geleidelijk GH waarden aanpassen, anders gaan de vissen dood!

GH 0-4 Zeer zacht water.

GH 4-8 Zacht water.

GH 8-12 Middel hard water.

GH 12-30 Hard water.

GH 30 plus Zeer hard water.

Heeft invloed op vis, plantengroei en micro organismen.

GH te hard? Deel vervangen door osmose of regenater.

GH te zacht? Ga naar de winkel en haal hiervoor een middel.

 

Ci

Waarden chloor.

Pas op met leiding water!

Onder de 0,02 mg/L houden!

Gebruik waterverbeteraar. Verwijderd o.a. ook chloor.

 

CO2

Koolstof -dioxide.

Bemesting, voeding voor planten.

Waarden tussen; 15/30 mg/L is oké.

Ideaal is tussen; 20/25 mg/L.

CO2 is naast fosfaat, nitraat en kalium het 4de macro element voor een gezonde plantengroei. Naast CO2  hebben planten ook licht nodig.

- Meer licht is snellere plantengroei en grotere behoefte aan CO2 en plantenvoeding.

- Meer planten is ook meer CO2 nodig.

1 bubbel per seconde voor een bak van 100 liter water. Goed kijken naar de planten.

Groeien ze goed? Voldoende CO2.

Algen en misvormingen? CO2 voorzichtig verhogen!

 

Water verbeteraar.

Beschermd planten, vissen en micro organismen tegen schadelijke stoffen

Verwijderd chloor en bind zware metalen. Beschermd slijmhuid en kieuwen.

1 maal per week 1 “dopje” toevoegen.

1 x per week per onderhoud

 

 Controleren;

 - Genoeg stroming? Zo niet, dan sponsen in het bio-filter spoelen.

- Inlaat pomp in aquarium verstopt? Schoonmaken.

- Uitlaat bio-filter pomp net onder de waterspiegel? (zuurstof belletjes is niet nodig).

- CO2 in orde?

- Controle met test strip uitvoeren.

 

Onderhoud;

 - Alle dood materiaal verwijderen.

- Algenvorming op planten verwijderen.

- Aarde stofzuigen / filteren. heuvels maken.

- Waterpeil controleren. Te laag? Water eruit halen en aanvullen met kraanwater.

- Glas schoon maken.

- Met krant wateroppervlakte schoon maken.

- Led verlichting goed achterin plaatsen. Scheelt aanslag op het glas.

- Water verbeteraar toevoegen.

- Glas buitenkant en meubel schoon maken.

- Als de rust is teruggekeerd vissen voeren.

 

 

Er komt heel wat bij kijken als je een aquarium mooi en gezond wil houden. Het is een sieraad in de zitkamer en je kan er heerlijk bij weg dromen. Het is een prachtige hobby!

SUCCES !!

En toen kwam er een hittegolf...

Temperaturen buiten, van boven de 30 graden waren een feit. 

En binnenshuis werd het ook al snel aardig warm.

Gevolg; de temperatuur van het aquariumwater liep ook op. Met een ventilator systeempje was het probleem snel opgelost. Eén kant van je deksel wel op een kiertje laten, anders heb je geen  afkoelende luchtcirculatie. 

Maar pas op...!

De verdamping van het water loopt aardig snel op! Met als gevolg dat je waterpeil ook vrij snel zakt en alle waarden ook veranderen... 

Dus regelmatig je bak met osmosewater bijvullen, anders gaat het fout!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.